Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγων
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ : Ο Αγιος Παΐσιος
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ πίστευαν, έχασαν τήν πίστη τους;
-Άν δέν προσέχει κανείς στά θέματα τής πίστεως καί τής λατρείας, σιγά-σιγά ξεχνιέται καί μπορεί νά γίνη αναίσθητος, νά φθάση σέ σημείο νά μήν πιστεύη τίποτε.
Μερικοί, Γέροντα, λένε ότι η πίστη τους κλονίζεται, όταν βλέπουν νά υποφέρουν καλοί άνθρωποι.
Ακόμη κι αν κάψη ο Θεός όλους τους καλούς, δεν πρέπει να βάλη κανείς αριστερό λογισμό, αλλά να σκεφθή πως ο Θεός ό,τι κάνει, από αγάπη το κάνει. Ξέρει ο Θεός πώς εργάζεται. Για να επιτρέψη να συμβή κάποιο κακό, κάτι καλύτερο θα βγη
Γέροντα, σήμερα ακόμη καί τά πιστά παιδιά αμφιταλαντεύονται, γιατί στά σχολεία υπάρχουν καθηγητές πού διδάσκουν τήν αθεΐα.
-Γιατί να αμφιταλαντεύωνται; Η Αγία Αικατερίνη δεκαεννιά χρονών ήταν και διακόσιους φιλοσόφους τους αποστόμωσε με την κατά Θεόν γνώση και την σοφία της. Ακόμη και οι Προτεστάντες την έχουν προστάτιδα της επιστήμης.
Στα θέματα της πίστεως και στα θέματα της πατρίδος δεν χωράνε υποχωρήσεις πρέπει να είναι κανείς αμετακίνητος, σταθερός.
Γέροντα, παλιά προσευχόμουν με πίστη στον Θεό και ό,τι ζητούσα μου το έκανε. Τώρα δεν έχω αυτήν την πίστη. Πού οφείλεται αυτό;
-Στην κοσμική λογική που έχεις. Η κοσμική λογική κλονίζει την πίστη. «Εάν έχητε πίστιν και μη διακριθήτε, πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε», είπε ο Κύριος. Όλη η βάση εκεί είναι. Στην πνευματική ζωή κινούμαστε στο θαύμα. Ένα συν δύο δεν κάνει πάντα τρία κάνει και πέντε χιλιάδες και ένα εκατομμύριο!
Χρειάζεται καλή διάθεση και φιλότιμο. Γιατί, αν ο άνθρωπος δεν έχη καλή διάθεση, τίποτε δεν καταλαβαίνει. Να, και για την Σταύρωση του Χριστού, τόσες λεπτομέρειες είχαν πει οι Προφήτες- μέχρι και τί θα κάνουν τα ιμάτιά Του, τί θα κάνουν τα χρήματα της προδοσίας, ότι θα αγοράσουν μ αυτά τον αγρό του Κεραμέως, για να θάβουν τους ξένους-, αλλά, οι Εβραίοι πάλι δεν καταλάβαιναν. «Ο δε παράνομος Ιούδας ουκ ηβουλήθη συνιέναι»
Από το βιβλίο: «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ»
Στη φωτογραφία αυτή: Ο Γέροντας Παϊσιος στο Κελλί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, όπου ασκήτευσε για έξι χρόνια (1958 1964
Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο «Με συγχωρείτε»! Ο Άγιος της μυστικής Θείας Λειτουργίας
Ήταν τέλος του 1985, 26 Δεκεμβρίου, και δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.
Φτάσαμε στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ οικογενειακώς με τη γυναίκα και τα τρία, τότε, παιδάκια μας και ενώ στάθμευα το αυτοκίνητο έξω από τη Μονή, προσέξαμε ότι στο διπλανό αυτοκίνητο ήταν ανοικτές διάπλατα και οι τέσσερις πόρτες, ενώ από μέσα, στο Ναό, ακούγονταν φωνές αγριεμένου, ορμητικού δαιμονίου, που έβριζαν τον Χριστό, τους παππάδες, τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.
Μπαίνοντας στον Ναό, είδαμε τον Άγιο Γέροντα με πετραχήλι, κρατώντας στα χέρια του λείψανα Αγίων, να τα ακουμπά στο κεφάλι μιας κοπέλας, που τιναζότανε με οργή και ούρλιαζε με αντρική, άγρια φωνή.
Κάποια στιγμή ηρέμησε η κοπέλα, που ήταν εκεί με τον άντρα, το παιδί της και τον αδελφό της.Ήλθαν από Θεσσαλονίκη.
Πριν, την είχαμε δει μπροστά στο λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου να μαίνεται και να κτυπιέται και να βρίζει, ώσπου της έριξαν Αγιασμό και ησύχασε για λίγο.
Το βράδυ στη Μονή Οσίου Δαυίδ δειπνούσαμε όλοι μαζί και η κοπέλα ομολογούσε, ότι φαινόταν σαν να είχε κατάθλιψη, ώσπου μια μέρα, σε Ναό της Θεσσαλονίκης, φώναξε το δαιμόνιο.
Ζήτησαν από το Άγιο Όρος βοήθεια και της είπαν, μόνο ο π. Ιάκωβος Τσαλίκης στον Όσιο Δαυίδ θα τη βοηθούσε.
Στον δρόμο από τον Άγιο Ιωάννη προς τη Μονή, κλώτσαγε το δαιμόνιο προς το τιμόνι του αυτοκινήτου και ούρλιαζε λέγοντας:
– Όχι, μη με πάτε στον κοκκαλιάρη τον Τσαλίκη, αυτός θα με βγάλει!
Ο Γέροντας άκουε νηφάλιος, αλλά και χαρούμενος, διότι το δαιμόνιο υποτάχθηκε στην Εξουσία του Αγίου Πνεύματος, που μέσα του ήταν Ηγεμονικό σε όλες του τις εκφράσεις, κατά τον λόγο του Δαυίδ, που ζητά να τον στηρίξει ο Θεός με Πνεύμα Ηγεμονικό.
Η όλη αυτή διαδικασία Θεραπείας που είδαμε, ήταν μια θαυμαστή ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, που αποκάλυπτε την Πατρική Αγάπη και Ευσπλαχνία του Αγίου Γέροντα.
Βλέπαμε μπροστά μας ένα Πατέρα της Εκκλησίας, είδαμε έναν Άγιο, ένα φορέα της Ορθόδοξης Παράδοσης και Αγιότητας.
Πού μου φάνηκε ότι στηριζόταν όλη αυτή η Πνευματική προσωπικότητα του Αγίου Γέροντα Ιακώβου;
Η πολυχρόνια άσκηση της προσευχής στη Μετάνοια για τις αμαρτίες του και η συγχώρηση των άλλων από αυτόν, που ακολουθούσε, ξεχείλισε μέσα του την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
Επίκεντρο πάντα η Μετάνοιά του, κατά τον λόγο του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος: «Καν πάσαν την Κλίμακαν αναβέβηκας, υπέρ αφέσεως αμαρτιών προσεύχου» (Κλίμαξ, Λόγος ΚΗ΄, στίχος 12)!
Έτσι, ξεχείλιζε από το στόμα του η διάθεσή του να συγχωρεθεί από όλους, αισθανόμενος ο χειρότερος όλων, που είχε ανάγκη να συγχωρεθεί από όλους!
Ο Ιερέας, πριν τη Μεγάλη Είσοδο, έρχεται στην Ωραία Πύλη του Ιερού, κάμπτει λίγο το σώμα και υποκλινόμενος ζητά συγχώρεση από τον Εκκλησιαζόμενο λαό, σαν να λέει με την όλη στάση, «Με συγχωρείτε!», για να προσέλθει με ταπείνωση στο μεγάλο Μυστήριο του Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων.
Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος, είναι σε όλους γνωστό, ότι σε κάθε φράση του έλεγε στο τέλος στον συνομιλητή του, με κάθε απλότητα και ειλικρίνεια, χωρίς ίχνος δυτικότροπης ευγένειας, «Με συγχωρείτε»!
Έβαζε, όπως και στην Ωραία Πύλη, το χέρι στην κοιλιά απαλά, υποκλινόταν, όταν τέλειωνε αυτά που έλεγε, με τη φράση: «Με συγχωρείτε»!
Αυτό μου εντυπώθηκε από τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο στα 12 χρόνια που τον έζησα, κάθε φορά που τον έβλεπα.
Γιατί, πίσω από τη φράση αυτή, μου αποκαλυπτόταν η όλη ζωή της Μυστικής Μετανοίας, που εξευγενίζει την ψυχή, αφού ελκύει τη Συγχωρούσα θεραπευτική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και κάνει τον Χριστιανό δοχείο της άπειρης Αγάπης, Ευσπλαχνίας του Θεού στον Άνθρωπο.
Βλέπαμε στον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη τον μεστό καρπό της πολυχρόνιας και επιμελημένης Μετανοίας του, που γινόταν με βάση τις Εντολές του Ευαγγελίου, με πρώτη την Εντολή του Τιμίου Προδρόμου και του Χριστού, «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών» (Ματθ. 3,2. Ματθ. 4,17), που γινόταν σε αυτόν, όπως και σε όλους τους Αγίους, με την Εγρήγορση και την προσευχή, με την προσοχή του Νου στις Εντολές, πρώτα, και μετά στην προσευχή της Μετάνοιας, «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με»!
Πρόδιδε, η φράση του Αγίου, «με συγχωρείτε», τη διαρκή, καρδιακή συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία και την ετοιμότητά του στον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, αφού η όλη στάση του στη φράση, «με συγχωρείτε», με έκανε να τον βλέπω σαν Λειτουργό του Υψίστου σε κάθε ανθρώπινη σχέση.
Αυτή η Μυστική, Καρδιακή Θεία Λειτουργία, που είναι το αποκορύφωμα της Ησυχαστικής Ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ήταν κρυμμένη πίσω από τη φράση του Αγίου Πατέρα μας Ιακώβου Τσαλίκη, που σαν να ήταν πάντα Λειτουργός, πάντα με Πετραχήλι, αφού Αγία Τράπεζα ήταν πάντα η καρδία του και το σώμα του Ναός του Αγίου Πνεύματος, κατά τον λόγον του Απ. Παύλου: «Ουκ οίδατε ότι Ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστέ;» (Α΄ Κορ. 6,19).
Με τη φράση, «με συγχωρείτε», νοιώθοντας εν Πνεύματι Αγίω ο τελώνης του Ευαγγελίου, υψωνόταν από το Άγιο Πνεύμα σε διαρκή Λειτουργό, γινόμενος αληθινός προσκυνητής του Τριαδικού Θεού, κατά τον Λόγον του Χριστού μας:
«Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν, εν Πνεύματι και Αληθεία δει προσκυνείν»! (Ιω. 4,24).
Ανδρέας Χριστοφόρου
H Aγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς
Όταν επί Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πως η Αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της.
Μαρτύρησε στον τροχό, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν, Αἰκατερίναν τὴν θείαν καὶ πολιοῦχον Σινᾶ, τὴν βοήθειαν ἡμῶν καὶ ἀντίληψιν· ὅτι ἐφίμωσε λαμπρῶς, τοὺς κομψοὺς τῶν ἀσεβῶν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει, καὶ νῦν ὡς Μάρτυς στεφθεῖσα, αἰτεῖται πᾶσι τὸ μέγα ἔλεος.
Κοντάκιoν. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τὴν σοφίαν ἄνωθεν, κομισαμένη τοῦ λόγου, τῶν ῥητόρων ἤλεγξας, τὰς φληναφίας εὐτόνως· κάλλεσι, τῆς παρθενίας ὡραϊσμένη, αἵμασι, τῆς μαρτυρίας πεποικιλμένη· διὰ τοῦτό σε ὡς νύμφην, Αἰκατερίνα Χριστὸς προσήκατο.
Μεγαλυνάριον.
Νύμφη τοῦ Σωτῆρος πανευκλεής, αἴγλη παρθενίας, καὶ σοφίας τῇ καλλονῇ, καὶ Μαρτύρων ἄθλοις, λαμπρῶς πεποικιλμένη, Αἰκατερίνα ὤφθης, ὠς καλλιπάρθενος
Η Υπεραγία Θεοτόκος στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων (Βίντεο
*Η εικόνα της Παναγίας στόλισε για λίγη ώρα την πρόσοψη του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Μητέρα όλων, η Παναγία μας, υπό τους ήχους της καμπάνας… «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς»… «Υπεραγία Θεοτόκε, πρέσβευε υπέρ ημών»…
Η Βουλή τίμησε τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος και τον λαό, με βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό κτίριό της.
Το κοινοβούλιο συμμετείχε στον πανελλήνιο εορτασμό της σημερινής Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, τιμώντας αυτούς που τάχθηκαν στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, στη διαφύλαξη των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής “ζωντάνεψαν” -μέσα από μια οπτική, εικαστική σύνθεση- στιγμές και γεγονότα της ιστορίας μας που αναδεικνύουν τη μεγάλη συνεισφορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την ιστορική εξέλιξή τους, στην ελευθερία, στην ασφάλεια, στην ίδια την ύπαρξη του έθνους και του λαού μας.
Το προβαλλόμενο οπτικό αφιέρωμα υπενθύμισε ότι και στις σημερινές συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με υψηλό φρόνημα και προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τις ανθρωπιστικές αξίες, προασπίζουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, προασπιζόμενες ταυτόχρονα την ειρήνη και την ευημερία του τόπου μας.
Το οπτικό αφιέρωμα προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, από τις 18:15 έως τις 20:45, στην πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Η Νηστεία των Χριστουγέννων και η μεγάλη σημασία του Σαρανταλείτουργου
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έρθει και να παρακαλέσει τον Άγιό μας και να μην φύγει ικανοποιημένος

Για τον Άγιο Νεκτάριο, τη χθεσινή του γιορτή, τα θαύματα που επιτελεί, αλλά και το ειδικό βάρος που έχει η πνευματική του παρακαταθήκη
μίλησε στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη η καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, Γερόντισσα Τιμοθέη.
«Χθες (9 Νοεμβρίου – του Αγίου Νεκταρίου) μπορεί σωματικώς να μην είχαμε κοντά μας πιστούς, νοερώς, όμως, είχαμε πολύ κόσμο. Ήταν όλοι εκεί! Είχαμε μεγάλη χάρη από τον Άγιο… Γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από της κοιμήσεώς του και είμαστε σίγουρες ότι ήταν όλοι εκεί!», είπε η γερόντισσα αναφερόμενη στο βίωμα των μοναχών κατά τη χθεσινή γιορτή του Αγίου στη Μονή.
Όσον αφορά τα θαύματα που επιτελεί ο Άγιος Νεκτάριος και μαρτυρούν οι πιστοί, η γερόντισσα είπε: «Δεν σταματούν ποτέ… Το βίωμα της ορθοδοξίας μας είναι το θαύμα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έρθει και να παρακαλέσει τον Άγιό μας και να μην φύγει ικανοποιημένος! Πώς να μην έχουμε τόση αγάπη στο πρόσωπό του… Το πώς επιτελεί τόσα θαύματα εξηγείται από τον βίο του. Αυτό που βλέπουμε σε όλο τον βίο του είναι η ταπείνωση, η ανεξικακία, η ανεκτικότητα, η συγχωρητικότητα. Ο Άγιος δεν κρατούσε κακία σε κανέναν. Έπαιρνε παράδειγμα από την ζωή του Χριστού, που συγχώρησε και τους σταυρωτές του…».
«Όποιος έρχεται στη Μονή, κάτι έχει λάβει από τον Άγιο, ένα θαύμα, ένα σημάδι… Να σας πω κάτι χαρακτηριστικό:
Ήρθε εδώ μια κοπέλα από την Αφρική, νεοβαπτισμένη… Μπήκε να προσκυνήσει στο δωμάτιο του Αγίου και κοκκάλωσε! Υπήρχε κάποιος πειρασμός, κάποιο πρόβλημα είχε η κοπέλα… Είπαμε να μην την ενοχλήσουμε. Έπειτα μας είπε ότι άνοιξε η πόρτα απέναντί της… Η πόρτα ήταν από το εσωτερικό δωμάτιο του Αγίου, εκεί όπου φυλάμε τα άμφιά του… Βγαίνει ένα γεροντάκι από μέσα και της λέει: «Ξέρω παιδί μου, γιατί ήρθες… Κι εγώ θα σε βοηθήσω και όλα θα πάνε καλά!». Της εμφανίστηκε ο Άγιος με τα πράσινα άμφιά του (σε πολλούς εμφανίζεται με αυτά). Το πρόβλημά της ήταν ότι το παιδί της στην Αφρική ήταν άρρωστο και οι γιατροί δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν. Όταν επέστρεψε στην Αφρική, το παιδί της είχε θεραπευτεί!».
«Στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου νιώθουμε σημαντικό το βάρος… Έχουμε έναν σπουδαίο διδάσκαλο και πατέρα και δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε τα βήματά του…», είπε η γερόντισσα σχετικά με την πνευματική παρακαταθήκη, αλλά και το θαυμαστό παράδειγμα της βιωτής του Αγίου.
Τέλος, η καθηγουμένη της Μονής αναφέρθηκε στην ταινία «Man of God», που πραγματεύεται τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στους συντελεστές της:
«Αν ο Άγιος δεν ήθελε, δεν θα γινόταν η ταινία. Ο Άγιος επειδή είναι τόσο άμεσος με τον κόσμο και είναι τόσο ζωντανός, αν δεν ήθελε, δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε διαπιστώσει από τον τόσο κόσμο που έρχεται εδώ ότι ο ίδιος ο Άγιος επιλέγει ποιος θα έρθει, ποιος δεν θα έρθει και ποιος θα κάνει αυτό που πρέπει. Ο Άγιος ήθελε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τη ζωή του και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση… Είχα πει ότι ο Άγιος θέλει να γίνει αυτή η ταινία».
Όσο για το τι καλό πιστεύει ότι θα βγει από αυτή την ταινία, η γερόντισσα Τιμοθέη εκτίμησε: «Η ταινία αυτή θα βοηθήσει πολύ και θα ενισχύσει την πίστη αυτών που είναι ήδη κοντά στην εκκλησία, και θα βοηθήσει και τους νέους να έρθουν κοντά στην εκκλησία. Επίσης, θα αγγίξει την καρδιά των αλλόθρησκων και ίσως τους βάλει και ερωτηματικά για το πια είναι η αλήθεια, ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Εξάλλου, ο Άγιος είχε μεγάλη επικοινωνία με αλλόθρησκους. Κανέναν δεν έδιωχνε, προσπαθούσε να τους δώσει να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό»…
Κλείνοντας, η γερόντισσα διάβασε ένα κομμάτι επιστολής που έστειλε ο Άγιος προς τις μοναχές του, λέγοντας τους: «Μανθάνω ότι σάς εύρε πειρασμός τις και εθροήθητε ως νεοσσοί. Αλλοίμονο εάν ούτω ταχέως θροείσθε και απελπίζεσθε. Εάν δεν υπομείνητε πειρασμόν δεν θα φθάσετε εις μέτρον τελειώσεως. Θα υπομείνητε και εάν σάς δέρωσιν. Ο Κύριος είναι μεθ’ υμών. Καθ’ εκάστην ψάλλετε «Μεθ’ ημών ο Θεός» και όμως φαίνεται ότι δεν το καλοκατανοείτε. Επιθυμώ να το διαβάσετε άπαξ προς τελείαν κατανόησιν αυτού και σάς διαβεβαιώ ότι θα ειρηνεύση η καρδία σας. Μάθετε ότι θα εξεγερθώσι καθ’ υμών αι του αντιπάλου δυνάμεις, αλλά σείς ψάλλατε: «Μεθ’ ημών ο Θεός, τον δε φόβον αυτού ου μή φοβηθώμεν ουδ’ ου μή ταραχθώμεν, ότι μεθ’ ημών ο Θεός», και τα λοιπά. Ισχύετε και κραταιούσθε διότι ο Θεός είναι μεθ’ υμών. Εάν υπομείνετε έως τέλους τα ονόματα υμών θα γραφώσιν εις τάς βίβλους της ζωής. Θέλω να μάθω, ότι η θεία Χάρις σάς επεσκέφθη και ειρηνεύσατε».
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020
ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ: ΜΟΝΗ, ΤΑΦΟΣ, ΘΑΥΜΑΤΑ, ΛΕΙΨΑΝΑ
Ο Άγιος Νεκτάριος Αίγινας είναι ένα από τα μοναστήρια της Ελλάδας, που η φήμη τους εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, μιας και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, θαυματουργό! Είναι σημείο έλξης για Χριστιανούς Ορθόδοξους και όχι μόνο, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Το επιβλητικό μοναστήρι δέχεται κάθε χρόνο, όλες τις εποχές, μεγάλο πλήθος επισκεπτών.
Η ιστορία και εγκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα
Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Αιγίνης είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Καθόλη τη διάρκεια της Χριστιανικής δράσης του, υπήρξε λαοφιλής, ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός.
Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείται θαυματουργός, διότι σύμφωνα με μαρτυρίες, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα στη ζωή.
Η ζωή του Αγίου ήταν από το ξεκίνημα της δύσκολη, γεμάτη κακουχίες και πολλές δοκιμασίες. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πτόησε τον Άγιο Νεκτάριο, που έμεινε σταθερός στην πίστη του μέχρι το τέλος. Η κλίση του στο λόγο του Θεού και τη μάθηση, τον οδήγησαν μετά από κάποια χρόνια στη Θεολογική Σχολή, όπου και διέπρεψε.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα και φτωχικά, ανέδειξαν όμως ακόμα περισσότερο τον ταπεινό και σεβάσμιο χαρακτήρα του Αγίου Νεκταρίου.
Η μόρφωση και ο χαρισματικός χαρακτήρας του Αγίου, μπορεί στην αρχή να τον έστρεψαν προς τον κοσμικό κλήρο, αλλά ποτέ δεν απέβαλε την επιθυμία του για το μοναχικό βίο. Έτσι, το 1908 έφυγε από τη Ριζάρειο Σχολή, στην οποία διετέλεσε διευθυντής για 14 συναπτά έτη και εγκαταστάθηκε στο νησί της Αίγινας.
Σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη θέση Ξάντος, βρήκε το μέρος που ήθελε να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου το μοναστήρι άρχισε να επαναλειτουργεί με 4 νέες και 3 παλαιότερες μοναχές που ήδη μόναζαν εκεί.
Τα πρώτα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας.
Ο ερχομός και η εγκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στο νησί, συνδέθηκαν με δύο θαυματουργά περιστατικά που σημάδεψαν από την αρχή την παρουσία του Αγίου στην Αίγινα. Αυτά ήταν:
Η θεραπεία του δαιμονισμένου νεαρού
Η βροχή μετά από εκτεταμένη ανομβρία. Οι Αιγινήτες παρακάλεσαν τον Άγιο Νεκτάριο να πραγματοποιήσει λειτουργία και δέηση στο Θεό για να βρέξει, μιας και η ξηρασία είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες του νησιού. Την επόμενη μέρα μετά τη λειτουργία ξεκίνησε να βρέχει, γεγονός που οι ντόπιοι θεώρησαν σημαδιακό.
Τα δύο αυτά περιστατικά που θεωρήθηκαν από τους ντόπιους θεϊκά σημάδια, καθώς και η χάρη του Αγίου, έκαναν το μοναστήρι σχεδόν αμέσως λαοφιλές. Τα θαύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν πολλά και αξιοσημείωτα. Έτσι σταδιακά, άρχισαν να συρρέουν στην Αίγινα πιστοί από όλη την Ελλάδα, που ενίσχυαν με τις δωρεές τους την ανέγερση της Μονής αλλά παράλληλα βοηθούσαν το φιλανθρωπικό της έργο.
Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης ο Προστάτης.
Αν και ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι ο πολιούχος του νησιού (είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακυνθινός), σίγουρα οι ντόπιοι τον θεώρησαν προστάτη τους από την πρώτη στιγμή. Το ήθος και η διάθεση του να προσφέρει έγιναν σημείο αναφοράς.
Το έργο του είχε χαρακτήρα ποιμαντικό, λειτουργικό, λατρευτικό, εξομολογητικό και παρηγορητικό.
Οι Αιγινήτες θεωρούσαν πως ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα που περιγράφουν μέχρι και σήμερα οι μοναχές του μοναστηριού, επισκέπτες, πιστοί, φίλοι, ιερείς αλλά και οι κάτοικοι της Αίγινας, είναι πραγματικά μυστήρια και σίγουρα δικαιολογούν τη σημερινή δημοφιλία του μοναστηριού. Η μονή του Αγίου Νεκταρίου είναι σημαντικό και ιερό σημείο για τους Αιγινήτες.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ 3 ΤΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΦΕΣ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ!
Σήμερα ο τάφος και η κάρα του Αγίου, βρίσκονται στο νέο ναό στην Αίγινα και η φήμη τους ξεπερνούν γεωγραφικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως ο Άγιος ανακηρύχθηκε και προστάτης Άγιος των γυμναστών, μιας και πίστευε πως η σωματική άσκηση και η πνευματική ανάπτυξη, είναι οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και αγωγή.
Nα τολμήσεις να πιστέψεις και να παραδοθείς στον Χριστό

π. Συμεών Κραγιόπουλος (†)
Μπορεί κανείς να είναι μέσα στην Εκκλησία, μέσα στα της Εκκλησίας από μικρό παιδί ακόμη – όπως πολλοί από μας – όμως αυτό δεν αρκεί.
Απόδειξη είναι ότι πολλές ψυχές δεν βρήκαν ακόμη τον Χριστό, και δεν έφθασε η χάρη του Χριστού μέσα στις ψυχές αυτές, ώστε να τις αιχμαλωτίσει, και να βάλουν αληθινή αρχή.
Έχει δηλαδή ο άνθρωπος τη δυνατότητα μέσα του ή να κινηθεί προς τον Θεό – αλλά είναι θέμα ελευθερίας βαθύτερης – ή να νικηθεί από την τάση που έχει, να αισθάνεται ευχαριστημένος, να ικανοποιεί τη φιλαυτία του, να προστατεύει το εγώ, και βολεύεται. Χριστιανός, χριστιανός, αλλά καμιά σχέση με τον Χριστό αληθινή. Διότι ακριβώς από βαθύτερα η ψυχή δεν τολμάει ελεύθερα να αφεθεί, να παραδοθεί στον Χριστό, καθώς διαισθάνεται ότι πρέπει να αφήσει τα δικά της. Από ό,τι καταλαβαίνω εγώ τώρα, πάρα πολλές ψυχές διαισθάνονται πού είναι η αλήθεια, αλλά δεν τολμούν να πιστέψουν και να παραδοθούν στον Χριστό.
Είναι άλλες ψυχές, όπως ο Ωριγένης για παράδειγμα, που τελικά ο καημένος, ενώ ήταν τόσο φοβερό μυαλό, έπεσε έξω. Είπε αιρετικά πράγματα – καταδικάστηκαν αυτά όλα ύστερα – έμεινε σ’ αυτά και επηρέασε και άλλους. Ήταν μεν καλός, καλότατος, αλλά παγιδεύτηκε από το φυσικό χάρισμά του. Ενώ όλη αυτή η σοφία, η σύνεση, η ικανότητα που είχε να σκέφτεται, να γράφει, όλο αυτό το φυσικό χάρισμα θα μπορούσε να γίνει κίνητρο ακριβώς για να ξεφύγει από την αίρεση, αυτό τελικά τον παγίδευσε.
Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι ανάγκη να προσέχουν εκείνοι οι οποίοι λίγο πολύ έχουν μια πεποίθηση μέσα τους, ότι αυτοί ξέρουν, αυτοί καταλαβαίνουν, αυτοί δεν είναι όπως οι άλλοι άνθρωποι, έχουν προσόντα. Διότι όλο αυτό το πράγμα γίνεται ένα κάτι το οποίο κλέβει την ψυχή, την απομονώνει· λειτουργεί – πώς να πούμε; – σαν κάτι στεγανό. Όπως είναι για παράδειγμα το κουκούλι στο μετάξι, όπου το σκουλήκι κλείνεται μέσα στο κουκούλι. Αλλά εκεί έχει τον λόγο του.
Μπορεί δηλαδή κάποιος να νομίζει ότι αυτός ξεχωρίζει, ότι αυτός είναι κάτι, δεν είναι όπως οι άλλοι, οι κοινοί άνθρωποι, και όλο αυτό το πράγμα δημιουργεί κάτι το στεγανό στην ψυχή του και την απομονώνει· κλείνεται λοιπόν εκεί μέσα και δεν ανοίγει ένα παράθυρο για να έχει επικοινωνία με τον Χριστό. Χριστιανός κατά τα άλλα, αλλά χωρίς να έχει σχέση με τον Χριστό αληθινή
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020
Να προσεύχεσθε στην Υπεραγία Θεοτόκο, πάντοτε να παίρνετε την ευλογία Της για κάθε έργο σας
Ο Στάρετς έτρεφε ιδιαίτερη, μπορεί να πει κανείς, τρυφερή αγάπη και αφοσίωση στη Μητέρα του Θεού και δεν έβρισκε λόγια για να εκφράσει και τη δική Της αγάπη στους ανθρώπους και τη δική του προς Αυτήν.
Κάποιος χριστιανός είδε ένα θαυμαστό όραμα των μονών του παραδείσου που είχαν μια ασυνήθιστη ομορφιά .Ιδιαιτέρως διακρινόταν για την ομορφιά του ένα ανάκτορο. Ρώτησε:
- Ποιός κατοικεί εκεί;
- Η Μητέρα του Θεού, του απάντησαν.
- Και που είναι τώρα; Γιατί δεν είναι εδώ;
- Βρίσκεται στη γη… βοηθάει τους ανθρώπους.
Ο Πατήρ Σάββας συχνά προσέφευγε κατά την προσευχή στη Μητέρα του Θεού και την ονόμαζε «Βροντή κατά των δαιμόνων», γιατί δεν υπάρχει τίποτε φοβερώτερο για τους δαίμονες από την παρουσία της Παναγίας. Αυτοί δεν μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο, αν εκείνος δεν εγκαταλείψει την Υπεραγία Θεοτόκο.
Όλη η ζωή του Στάρετς πέρασε κάτω από την προστασία της Παναγίας. Ο Στάρετς μέσα στο ιερό πολλές φορές, όταν είχε ελεύθερο χρόνο, συνομιλούσε φωναχτά μ’ αυτήν, ξεχνώντας ότι κοντά του βρίσκονταν άνθρωποι. Διηγόταν πώς προσευχόταν ο ηγούμενος Αλέξιος στη Μητέρα του Θεού. Συχνά μιλούσε μαζί Της σαν με κάποιο κοντινό του άνθρωπο!
- Κι εγώ σας ζητώ αγαπημένα μου τέκνα, έλεγε, με ζήλο να προσεύχεσθε στην Υπεραγία Θεοτόκο, πάντοτε να παίρνετε την ευλογία Της για κάθε έργο σας. Και μην λησμονείτε να την ευχαριστείτε μετά το τέλος του έργου σας για τη βοήθεια που σας έστειλε. Σας ζητώ ιδιαιτέρως να κάμετε τον Θεομητορικό Κανόνα -150 φορές το «Θεοτόκε Παρθένε» - και να διαβάζετε το «ακοίμητο Ψαλτήρι». Το θεόπνευστο βιβλίο του ψαλτηρίου είναι γραμμένο από τον Προφήτη Δαϋίδ με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Από την ανάγνωση του Ψαλτηρίου υπάρχει μεγάλη ωφέλεια. Ένας ευσεβής χριστιανός είχε θερμή επιθυμία να διαβάζει το «Ψαλτήριον» αλλά μετά από κάθε αμέλεια ο ζήλος του ψυχράνθηκε. Τότε εμφανίστηκε στον ύπνο του η Παναγία και του είπε τρυφερά: «Πρέπει, τέκνο μου, να διαβάζεις το Ψαλτήρι. Αυτό είναι η ζωή σου».
Κάποτε ο π.Σάββας, στη βιογραφία του ιερομονάχου Παρθενίου, βρήκε ένα σημείο όπου λεγόταν ότι είχε δεχθεί ένα λογισμό αμφιβολίας για το αν η Υπεραγία Παρθένος ήταν η πρώτη μοναχή στη γη. Κοιμήθηκε ελαφρά και βλέπει μέσα από την Πύλη της Λαύρας του Κιέβου να έρχεται με τη συνοδεία μεγάλου πλήθους Αγγέλων μια μεγαλόπρεπη Μοναχή με μοναχικό μανδύα και ράβδο στα χέρια. Πλησιάζοντας σ’ αυτόν, του λέει: «Παρθένιε, εγώ είμαι μοναχή». Εκείνος ξύπνησε και από τότε ονόμαζε την Παναγία Ηγουμένη της Λαύρας
Η εξομολόγηση ενός «αναμάρτητου
~ Ο κύριος που μπήκε στο εξομολογητάρι περίμενε στην αναμονή αρκετή ώρα. Τον είχε δει ο ιερέας μαζί με τους άλλους, όταν ξεκίνησε την εξομολόγηση.
Ήταν αρκετά ευπαρουσίαστος και πολύ ευγενικός. Σταυροκοπήθηκε, φίλησε το χέρι του ιερέα, κάθισε στη θέση του εξομολογουμένου.
«Πρώτη φορά εξομολογείσθε;» ρώτησε ο ιερέας. «Δεν σας έχω ξαναδεί».
«Όχι, πάτερ. Εξομολογούμαι κατά καιρούς, αλλά δεν έχω σταθερό εξομολόγο. Όταν πλησιάζουν οι μεγάλες γιορτές, μπαίνω σε κάποιο ναό και όταν βρω πνευματικό εξομολογούμαι. Δεν θέλω να κοινωνώ χωρίς εξομολόγηση».
«Κάνετε πολύ σωστά. Κι αυτό δείχνει ότι μάλλον έχετε συναίσθηση των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Η ιερά εξομολόγηση – το γνωρίζετε – είναι από τα υποχρεωτικά λεγόμενα μυστήρια, μαζί με το βάπτισμα, το χρίσμα και τη θεία κοινωνία, γιατί δυστυχώς μετά το βάπτισμά μας αμαρτάνουμε. Οπότε ο Κύριος μάς το πρόσφερε ως τη μεγαλύτερη δωρεά: να μπορούμε και πάλι να καθαρίζουμε την ψυχή μας και να ξαναζούμε τη χάρη της αναγέννησής μας, όπως τότε που βγήκαμε από την αγία κολυμβήθρα. Αρκεί βεβαίως και η εξομολόγηση να γίνεται με τον σωστό τρόπο».
«Ποιος είναι ο σωστός τρόπος, πάτερ;» είπε ο μεσήλικας.
«Αυτό που δηλώνει και το όνομα του μυστηρίου. Λέμε μυστήριο μετανοίας. Συνεπώς πρέπει κανείς να είναι σε αυτήν την ατμόσφαιρα της επίγνωσης των αμαρτιών του και της πίστης στην αγάπη του Θεού, ώστε να προσέλθει σωστά. Χωρίς τη μετάνοια και την απόφαση για αλλαγή της ζωής του, ώστε να βαδίζει πια όσο γίνεται πάνω στις εντολές του Χριστού μας, η εξομολόγηση καταντά μάλλον ένας τύπος που δεν ξέρω κατά πόσο προσφέρει στον άνθρωπο τη χάρη του Θεού».
«Ναι, πάτερ», έδειχνε να συμφωνεί ο κύριος.
«Θέλω όμως και κάτι ακόμη να σας πω», είπε ο ιερέας, «πριν ξεκινήσετε να εξομολογείσθε. Είπατε ότι δεν έχετε σταθερό πνευματικό. Αυτό πρέπει να σας προβληματίσει λίγο. Χωρίς να είναι θέμα δογματικό, όπως λέμε, για την πίστη μας, δηλαδή ότι χωρίς αυτό δεν είμαστε πιστοί και δεν ζούμε τη σωτηρία μας – εκτός κι αν κανείς δεν έχει σταθερό τόπο που ζει – όμως έχει διαπιστωθεί ότι η αναφορά σε ένα μόνο πνευματικό βοηθάει στην πνευματική μας πορεία, για τον λόγο ότι επέρχεται γνωριμία πραγματική, ψυχική, μεταξύ του εξομολόγου και του εξομολογουμένου, κι επομένως μπορεί ο πνευματικός και να μας καταλάβει καλύτερα και να μας δώσει τις πιο καλές ίσως συμβουλές για τη σχέση μας με τον Θεό. Και το ερώτημα βεβαίως πάντα είναι «γιατί θέλω να αλλάζω πνευματικό;» Αν, σας είπα, είναι λόγω των μετακινήσεων του ανθρώπου, έχει καλώς. Αν όμως η διαρκής αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλω να δεθώ με κάποιον συγκεκριμένα, τότε τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και μοιάζουν με το φυτό που διαρκώς μεταφυτεύεται. Δηλαδή δεν μπορεί τελικώς να καρποφορήσει. Σκεφθείτε μήπως συμβεί τούτο και σε σας. Η πρότασή μου θα ήταν λοιπόν να αποφασίσετε να πηγαίνετε σε κάποιον πιο σταθερά, πιο συγκεκριμένα.
Συγγνώμη που σας τα λέω αυτά, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας τα πω. Κι εγώ έχω σταθερό πνευματικό, που επειδή ακριβώς με ξέρει, δεν χρειάζεται να εξηγώ πολλά πράγματα από τη ζωή μου. Ομολογώ εν μετανοία τις αμαρτίες μου, κάνει κάποια παρατήρηση ίσως ο αδελφός κληρικός, και μου διαβάζει την ευχή».
Ο κύριος δεν μιλούσε. Φαινόταν προβληματισμένος και ο ιερέας αναρωτήθηκε μήπως του τα είπε… μαζεμένα και τον φόβισε. Στράφηκε νοερά στον Κύριο να φωτίσει τον άνθρωπο και να του δώσει πραγματική μετάνοια.
«Τι έχετε να πείτε, λοιπόν; Αντί να μιλήσετε εσείς, σας έπιασα… μονότερμα που λέμε».
«Όχι, πάτερ, καλά κάνατε. Εσείς πρέπει να λέτε αυτά που πρέπει. Λοιπόν – ξερόβηξε – δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα. Είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, εκκλησιάζομαι δηλαδή, προσεύχομαι, νηστεύω όσο μπορώ, δίνω ελεημοσύνη εκεί που πρέπει. Δεν βλέπω κάτι να βαραίνει την ψυχή μου».
Κάτι του θύμισε του ιερέα η απαρίθμηση αυτή… «Έχετε κάτι εναντίον κάποιου συνανθρώπου σας;» ρώτησε ο ιερέας χαμηλόφωνα.
«Όχι, πάτερ. Τους αγαπώ όλους. Με όλους τα έχω καλά».
«Μελετάτε κανένα πνευματικό βιβλίο;»
«Ναι, πάτερ, μολονότι δεν μου μένει και πολύς χρόνος λόγω της εργασίας μου».
«Τους λογισμούς σας τους προσέχετε; Γιατί γνωρίζετε ασφαλώς ότι αμαρτία δεν είναι μόνον οι πονηρές πράξεις, αλλά και οι αμαρτωλοί λογισμοί. Ο ίδιος ο Κύριος για παράδειγμα μας είπε ότι «και μία πονηρή επιθυμία για τον άλλο συνάνθρωπό μας – μίλησε για τη γυναίκα απευθυνόμενος σε άνδρες – αποτελεί μοιχεία». Με τους λογισμούς σας λοιπόν πώς τα πάτε;»
«Μια χαρά, πάτερ. Τους προσέχω όλους. Όλα στην πνευματική μου ζωή είναι τακτοποιημένα».
«Πιο πάνω και από τον όσιο Παΐσιο!», του ‘ρθε αυθόρμητα η σκέψη του παπά. Κατάλαβε ότι υπάρχει κάτι… «προβληματικό» στον κύριο. Να μην έχει καμία αμαρτία, να μην ενοχλείται από κανένα λογισμό και να τα αντιμετωπίζει όλα τόσο θεάρεστα! «Αγγελικό σύνδρομο» δεν το λένε αυτό;
«Έχετε κάποια αμαρτία σας να εξομολογηθείτε;»
«Όχι, πάτερ. Αυτά που σας είπα. Κι ευχαριστώ που με ακούσατε και με συμβουλεύσατε».
«Θα σας παρακαλέσω», ένιωσε την ανάγκη να πει ο ιερέας, «να κάνετε προσευχή παρακαλώντας τον Κύριο να σας δίνει αληθινή μετάνοια. Συνηθίστε να λέτε εκτός από το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», και την προσευχή που έλεγε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «Κύριε, φώτισόν μου το σκότος». Γιατί μετάνοια υπάρχει εκεί που διαπιστώνεται η αμαρτία».
Σηκώθηκε ο παπάς από τη θέση του.
«Αν δεν έχετε κάτι άλλο, να σας διαβάσω τη συγχωρητική ευχή, μολονότι μάλλον είναι… περιττή, αφού δεν έχετε κάτι για να… συγχωρηθείτε
Άγιος Παΐσιος: «Στις θλίψεις ο Θεός δίνει την αληθινή παρηγοριά»
~ Ο Θεός βλέπει από κοντά τις ταλαιπωρίες των παιδιών Του και τα παρηγορεί σαν καλός Πατέρας. Γιατί, τι νομίζεις, θέλει να βλέπη το παιδάκι Του να ταλαιπωρήται;
Όλα τα βάσανά του, τα κλάματά του, τα λαμβάνει υπ’ όψιν Του και ύστερα πληρώνει. Μόνον ο Θεός δίνει στις θλίψεις την αληθινή παρηγοριά. Γι’ αυτό, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην αληθινή ζωή, που δεν πιστεύει στον Θεό, για να Του ζητήση το έλεός Του στις δοκιμασίες που περνάει, είναι όλο απελπισία και δεν έχει νόημα η ζωή του. Πάντα μένει αβοήθητος, απαρηγόρητος και βασανισμένος σ’ αυτήν την ζωή, αλλά καταδικάζει και αιώνια την ψυχή του.
Οι πνευματικοί όμως άνθρωποι, επειδή όλες τις δοκιμασίες τις αντιμετωπίζουν κοντά στον Χριστό, δεν έχουν δικές τους θλίψεις.
Μαζεύουν τις πολλές πίκρες των άλλων, αλλά παράλληλα μαζεύουν και την πολλή αγάπη του Θεού. Όταν ψάλλω το τροπάριο «Μη καταπιστεύσης με ανθρωπίνη προστασία, Παναγία Δέσποινα», καμμιά φορά σταματώ στο «αλλά δέξαι δέησιν του ικέτου σου…». Αφού δεν έχω θλίψη, πως να πω «θλίψις γαρ έχει με, φέρειν ου δύναμαι»[viii] ; Ψέμματα να πω; Στην πνευματική αντιμετώπιση δεν υπάρχει θλίψη, γιατί, όταν ο άνθρωπος τοποθετηθή σωστά, πνευματικά, όλα αλλάζουν. Αν ο άνθρωπος ακουμπήση την πίκρα του πόνου του στον γλυκύ Ιησού, οι πίκρες και τα φαρμάκια του μεταβάλλονται σε μέλι.
Αν καταλάβη κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του. Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνη την ψυχή. Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. Αφού ο Θεός όλους μας παρακολουθεί, πρέπει να παραδίνεται κανείς εν λευκώ σ’ Αυτόν. Αλλιώς είναι βάσανο· ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.
Είτε χορτάτος είναι κανείς είτε νηστικός, είτε τον επαινούν, είτε τον αδικούν, πρέπει να χαίρεται και να τα αντιμετωπίζη όλα ταπεινά και με υπομονή. Τότε ο Θεός συνέχεια θα του δίνη ευλογίες, ώσπου να φθάση η ψυχή του σε σημείο να μη χωράη, να μην αντέχη την καλωσύνη του Θεού. Και, όσο θα προχωράη πνευματικά, τόσο θα βλέπη την αγάπη του Θεού σε μεγαλύτερο βαθμό και θα λειώνη από την αγάπη Του.
Από το βιβλίο: «Λόγοι Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου