Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Άγιος Εφραίμ ο θαυματουργός .

ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384μ.Χ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μόρφη. Οι γονείς του, όταν βάπτισαν τον Άγιο, του έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος. Σε μικρή ηλικία ο Άγιος Εφραίμ ορφάνεψε από πατέρα. Από εκείνη την στιγμή η μητέρα του ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη φροντίδα της οικογένειας. Στη φροντίδα αυτή συμπεριέλαβε και τη χριστιανική αγωγή των παιδιών της. Ο Άγιος από μικρός έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για το Θεό και τη Χριστιανική πίστη.

Το παιδομάζωμα

Όταν ο Άγιος Εφραίμ ήταν δεκατεσσάρων ετών, στην περιοχή των Τρικάλων γινόταν παιδομάζωμα από τους Τούρκους, υπό τις διαταγές του Σουλτάνου Βαγιαζίτ του 1ου. Το παιδομάζωμα ήταν το πρώτο στάδιο της δημιουργίας των Γενιτσάρων. Μάζευαν οι Τούρκοι μικρά Ελληνόπουλα και τα έστελναν στην Τουρκία, όπου σε ειδικά στρατόπεδα τα μεγάλωναν γεμίζοντας την καρδιά τους αγάπη για τον Αλλάχ και μίσος για το Χριστό και την Ελλάδα. Αυτά τα Ελληνόπουλα γίνονταν οι φοβεροί Γενίτσαροι, που όπως λένε πολλές μαρτυρίες ήταν σκληρότεροι και από τους ίδιους τους Τούρκους.

Φοβούμενη η μητέρα του Αγίου ότι θα τον πάρουν και αυτόν οι Τούρκοι, τον συμβούλεψε να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να κατευθυνθεί σε περιοχές της Ελλάδας που δεν ήταν ακόμα κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Όταν θα έφτανε σε μια τέτοια περιοχή, τον ορμήνεψε, να βρει ένα μοναστήρι και να εισαχθεί εκεί ως δόκιμος μοναχός, μιας και η μοναστική ζωή ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος.

Τις συμβουλές αυτές ακολούθησε ο Άγιος Εφραίμ και μετά από πολλούς κόπους έφτασε στο όρος Αμώμων της Αττικής. Είναι το όρος που, στις μέρες μας, στους πρόποδες του είναι χτισμένη η Νέα Μάκρη. Στο όρος είχαν μαζευτεί χριστιανοί ασκητές, και από αυτούς ονομάστηκε όρος Αμώμων, δηλαδή όρος των Καθαρών. Εκεί υπήρχε και το ανδρικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε αυτό το μοναστήρι κατέφυγε ο Άγιος Εφραίμ και έμεινε έως την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός της μονής.

Ο Άγιος Εφραίμ γίνεται μοναχός

Στην ηλικία των δεκαοκτώ χρίστηκε μοναχός και έλαβε το όνομα Εφραίμ (όπως έχουμε αναφέρει μέχρι τότε ονομαζόταν Κωνσταντίνος). Μετά δε από λίγα χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Στο μοναστήρι περνούσε πολύ λίγο χρόνο. Συνήθως ήταν απομονωμένος σε μια σπηλιά στην περιοχή όπου και ασκήτευε.

Τα χρόνια περνούσαν και η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε υποδουλώσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Αττικής δρούσαν Τουρκικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Εβρενόμπεη. Μέρος αυτών των στρατευμάτων, το 1424, αναπτύχθηκε στην περιοχή του όρους Αμώμων και άρχισε να καταστρέφει, να λεηλατεί και να δολοφονεί, κάνοντας πράξη την συνήθη τακτική των Τουρκικών στρατευμάτων τον καιρό εκείνο. Έτσι έφτασαν και στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και απαίτησαν να τους παραδοθούν οι θησαυροί του μοναστηριού. Το μοναστήρι όμως ήταν φτωχό και το μόνο που κατάφεραν να πάρουν οι Τούρκοι από εκεί ήταν οι ζωές όλων των μοναχών που σφαγιάστηκαν στην αυλή του μοναστηριού.

Το μαρτύριο του Αγίου Εφραίμ

το μαρτύριο του Αγίου Εφραίμο Άγιος την ημέρα εκείνη δεν ήταν στο μοναστήρι. Όταν το επισκέφθηκε την επόμενη, βρήκε τα πτώματα των μοναχών στην αυλή και το μοναστήρι κατεστραμμένο. Αφού φρόντισε για την ταφή των μοναχών, αποσύρθηκε μόνιμα πλέον στην σπηλιά που ασκήτευε. Στο μοναστήρι κατέβαινε μόνο στις μεγάλες εορτές για να λειτουργήσει στην εκκλησία του. Σε μια τέτοια εορτή, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 (ημέρα μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), ξαναεπισκέφθηκαν οι Τούρκοι την μονή. Συνέλαβαν τον Άγιο και άρχισαν να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια προσδοκώντας να τους αποκαλύψει τυχών μυστικές κρύπτες με θησαυρούς που δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν. Οκτώ ολόκληρους μήνες ο Άγιος υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων! Στις 5 Μαΐου του 1426, δε, κρεμασμένος ανάποδα και καρφωμένος με καρφιά στον κορμό μιας μουριάς, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε ηλικία 42 ετών.

Η ανεύρεση του τιμίου λειψάνου του Αγίου Εφραίμ

Πέρασαν 524 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Εφραίμ μέχρι να φανερωθεί. Το τίμιο λείψανό του ευρέθη στις 3 Ιανουαρίου 1950 μετά από θαυματουργική αποκάλυψη στην Ηγουμένη Μακαρία.

Loading video

Αυτή τη στιγμή άκουγα μια φωνή μέσα μου που μου έλεγε “σκάψε εκεί και θα βρεις”. Συνέχεια. Κι όταν άκουγα την φωνή έβλεπα και πού να σκάψω, το μέρος. Οπότε πήρα κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει στο σκάψιμο και ενώ έδειχνα στον άνθρωπο πού θα έσκαβε, εκείνος δεν ήθελε να σκάψει εκεί. Τέλος πάντων, αφού είδα ότι δεν επρόκειτο να με ακούσει τον άφησα ελεύθερο. “Πήγαινε όπου θέλεις και σκάψε”, με την πεποίθηση ότι θα γυρίσει πίσω να σκάψει εκεί που ήθελα. Κι έτσι έγινε. Πήγε σε 3-4 μέρη και δεν μπόρεσε να σκάψει γιατί εγώ έμεινα εκεί και παρακαλούσα να μην μπορεί να σκάψει όπου πάει. Κι έτσι δεν μπόρεσε να σκάψει και μετά πήρε την απόφαση και ήρθε. “Ας σκάψουμε εδώ”, αφού δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Και όπως έσκαβε του έλεγα σιγά μην κουράζεσαι, αλλά εγώ φοβόμουν μη μου κάνει ζημιά σε αυτό που περίμενα. Κι αφού φτάσαμε σε ένα μέτρο, σε ένα βάθος 1,70 περίπου, βρέθηκε το κεφαλάκι του (Αγίου Εφραίμ). Του λέω “άντε ευχαριστώ πολύ, πήγαινε γιατί κουράστηκες”. Κι εγώ μόνη μου με το χεράκι μου, επειδή ήθελα να το προσέξω, επειδή έσκαβε πολύ νευρικά. Το βρήκα το λείψανο ολόκληρο και προσπάθησα να πάρω το χώμα από πάνω και να το δω ολοκληρωμένο.

Η προφητεία του Αγίου Εφραίμ

Να ξέρουμε αδελφοί μου ότι δεν είναι τυχαία η εμφάνιση αγνώστων μαρτύρων μετά από τόσους αιώνες. Πολλοί γέροντες λένε ότι ζούμε στα έσχατα χρόνια και ο Θεός φανερώνει τους αγίους του για να μας δυναμώσει στην πίστη μας. Ο Άγιος Εφραίμ είχε πει στην Ηγουμένη Μακαρία σε μια από τις πρώτες θαυματουργικές εμφανίσεις του.

Θα κάνω πολλά θαύματα, για να πιστέψει ο κόσμος και να σωθεί, πριν έλθουν τα μεγάλα δεινά.

Σκεφτείτε ότι αυτό το είπε ο Άγιος Εφραίμ μετά την καταστροφική για τον τόπο μας Γερμανική Κατοχή και το Εμφύλιο.

Μονή Αγίου Εφραίμ

Στις μέρες μας στο μοναστήρι αυτό μένουν και υπηρετούν μοναχές. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και την βοήθεια του. Ο Άγιος με την χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που χτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή. Η ηρεμία που επικρατεί στον χώρο είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις. Θα την νιώσετε κι εσείς όταν με την βοήθεια του Χριστού επισκεφθείτε τον Άγιο Εφραίμ στην μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Νέα Μάκρη Αττικής.

Η Μονή Αγίου Εφραίμ είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 16:00 μέχρι τις 18:00. Τις Κυριακές παραμένει ανοιχτή και το μεσημέρι.

Διεύθυνση Αγίου Εφραίμ, Νέα Μάκρη 190 05, Αττική
Τηλέφωνο 2294 091202

Γιορτή του Αγίου Εφραίμ

Η εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην μνήμη του Αγίου Εφραίμ δύο ημέρες του έτους. Την 5η Μαΐου όπου τιμούμε το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου και την 3η Ιανουαρίου όπου τιμούμε την ανεύρεση των ιερών λειψάνων του. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ βρέθηκαν με Θεία Παρέμβαση το 1950, 524 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του.

Στην εικόνα του, Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός, απεικονίζεται να ευλογεί με το δεξί του χέρι και να κρατάει μια φλόγα στο αριστερό του χέρι. Αυτή η φλόγα είναι η φλόγα της πίστης, ο Θεϊκός έρωτας. Αυτή η φλόγα ήταν η δύναμη του στα μεγάλα μαρτύρια που πέρασε και αυτή την φλόγα θείας πίστεως θέλει να έχουν όλοι οι Χριστιανοί ξανά στους έσχατους καιρούς.

Απολυτίκιο του Αγίου Εφραίμ:

Εν όρει των Αμώμων ώσπερ ήλιος έλαμψας και μαρτυρικώς θεοφόρε προς Θεόν εξεδήμησας, βαρβάρων υποστάς επιδρομάς Εφραίμ Μεγαλομάρτυς του Χριστού, δια τούτο αναβλύζεις χάριν αεί τοις ευλαβώς βοώσι σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Loading video