Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μία περίοδος μεγάλης πνευματικής προσπάθειας, γι' αυτό είναι και μία περίοδος χαράς
Η Εκκλησία για να μας βοηθήσει, τιμά στις πέντε Κυριακές της Σαρακοστής -οι οποίες ονομάζονται Κυριακές των Νηστειών- γεγονότα και πρόσωπα πολύ σημαντικά για την καλλιέργεια της ψυχής μας και με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να μας δώσει παραδείγματα και δύναμη στον αγώνα μας
Η Εκκλησία για να μας βοηθήσει, τιμά στις πέντε Κυριακές της Σαρακοστής -οι οποίες ονομάζονται Κυριακές των Νηστειών- γεγονότα και πρόσωπα πολύ σημαντικά για την καλλιέργεια της ψυχής μας και με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να μας δώσει παραδείγματα και δύναμη στον αγώνα μας
Α' Κυριακή των Νηστειών: Της Ορθοδοξία
Η 1η Κυριακή είναι της Ορθοδοξίας
Γιορτάζουμε την αναστήλωση των εικόνων (843 μ.Χ.) από την Αγία Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Ξαναέδωσαν στις εικόνες την θέση τους στους Ιερούς Ναούς και στην λατρεία, για να έχουμε σήμερα την ευλογία να τις προσκυνούμε. Τις εικόνες, όταν τις προσκυνάμε, τιμάμε το πρόσωπο ή το γεγονός που εικονίζεται. Αυτήν την Κυριακή λιτανεύουμε τις εικόνες για να δείξουμε πόσο δυνατή και ζωντανή είναι η πίστη μας.
Την 2η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Γρηγόριο Τον Παλαμά.
Είναι ένας από τους μεγάλους Πατέρες Της Εκκλησίας, που και αυτός αγωνίστηκε για την θεμελίωση της πίστης. Έχοντας δυνατή πίστη μέσα του, αγωνίστηκε με προσευχή, άσκηση, νηστεία και ελεημοσύνη, ζητώντας πάντα από τον Θεό, τον φωτισμό και το έλεος Του
Η 3η Κυριακή είναι της Σταυροπροσκυνήσεως.
Το νόημα αυτής της Κυριακής είναι εμφανές. Καθώς βρισκόμαστε στην μέση της νηστείας και του πνευματικού αγώνα και έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε, χρειαζόμαστε βοήθεια και ενθάρρυνση για να σηκώσουμε τον προσωπικό μας σταυρό. Αυτήν τη βοήθεια την παίρνουμε ατενίζοντας τον Σταυρό Του Χριστού, που υψώνεται στο μέσο των ναών και καλούμαστε να τον προσκυνήσουμε.
Την 4η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος.
Είναι ένας μεγάλος ασκητής του 7ου μ.Χ. αιώνα, που με την ζωή του έδειξε πως η πορεία μας στον κόσμο αυτό, είναι σαν σκαλοπάτια προς τον ουρανό. Καρπός της ζωής του ήταν ένα βιβλίο που έγραψε και ονομάζεται η «Κλίμακα», που σημαίνει σκάλα. Με τους λόγους του μας εξηγεί πως μπορεί να ανεβεί κανείς τα σκαλοπάτια από τη γη μέχρι τον ουρανό, ώστε να συναντηθεί με τον Χριστό.
Η 5η Κυριακή είναι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα μετάνοιας αλλά και αγάπης του Χριστού για κάθε άνθρωπο. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, έζησε μια ζωή μακριά από τον Χριστό, μέσα στην αμαρτία αλλά εκείνος σαν «καλός Ποιμένας» την αναζήτησε και εκείνη, αφού μετανόησε, τον ακολούθησε και έζησε κοντά Του. Γι' αυτό να μην ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει κακό που δεν συγχωρείτε από τον Χριστό μας, αρκεί κι εμείς να νιώσουμε την διάθεση να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Βουβή Εβδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα μετά την Έ Κυριακή των Νηστειών, είναι η τελευταία της Σαρακοστής και την λέμε βουβή ή κουφή γιατί στην εκκλησία δεν γίνεται καμιά ακολουθία κι αυτό για να ξεκουραστούν οι πιστοί από τις συχνές ακολουθίες που προηγήθηκαν και να προετοιμαστούν για την Μεγάλη Εβδομάδα που πλησιάζει.
Σάββατο του Λαζάρου
Το Σάββατο της βουβής, δηλαδή το Σάββατο πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι η μέρα που ο Χριστός ανέστησε εκ νεκρών τον αγαπημένο του φίλο Λάζαρο, τρεις μέρες μετά τον θάνατό του.
Κυριακή των Βαϊων
Η επόμενη μέρα του Σαββάτου του Λαζάρου είναι η Κυριακή Των Βαΐων. Γιορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πάνω σ' ένα γαϊδουράκι.
Οι δύο αυτές ημέρες, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαϊων, δεν ανήκουν στην Μεγάλη Σαρακοστή αλλά ούτε και στη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι δύο μέρες "ξεκούρασης" από τον σωματικό και ψυχικό αγώνα που προηγήθηκε τις προηγούμενες 40 ημέρες και ταυτόχρονα είναι δύο ημέρες "προπαρασκευής" για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα που ακολουθεί.