Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΑΓΙΟΙ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 


Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

πάντα λαμπρς ρτέμιος ν βίῳ,
Τμηθες πλθεν ες πέρτατον κλέος.
Εκάδι ρτέμιος πυκινόφρων αχένα τμήθη.
Βιογραφία
Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.
Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).
Κατά την διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψη του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.
Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό: «Κύριε, πνεύματι γεμονικ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν’ (50), στ. 14). Κύριε, στήριξε με με σκέψεις σταθερές και  θέληση ισχυρή, που να κυριαρχεί μέσα μου και να με  κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος.
Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός,    πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών. Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε. Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.
πολυτίκιον 
χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.
Εσέβειας τος τρόποις καλλωπιζόμενος, θλητικς γλαΐας φθης σοφ κοινωνός, πρς γνας νδρικος παραταξάμενος· θεν ς λύχνος φωταυγής, τν θαυμάτων τς βολάς, κλάμπεις τ οκουμέν, ρτέμιε θλοφόρε, πρς σωτηρίαν τν ψυχν μν.
τερον πολυτίκιον
χος πλ. α’. Τν συνάναρχον λόγον.
Εσεβείας μπρέπων τος κατορθώμασι, τς τν Μαρτύρων εκλείας φθης σοφ κοινωνός, ναθλήσας νδρικς Μάρτυς ρτέμιε· θεν πηγάζων δαψιλς, αμάτων δωρεάς, τ πάθος ντεροκήλης, ς συμπαθς θεραπεύεις, τν προστρεχόντων τ πρεσβεί σου.


Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Οσίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή, του Πελοποννήσιου
Γεράσιμος κάλλιστον ήρατο στέφος,
Eκ της άνωθεν δεξιάς του Kυρίου.
Βιογραφία
Ο Όσιος Γεράσιμος (βλέπε επίσης και στις 16 Αυγούστου), γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.
Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.
Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ. Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.
Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.
Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.
πολυτίκιον
χος α’. Ατόμελον.

Τν ρθοδόξων προστάτην κα ν σώματι γγελον, κα θαυματουργν θεοφόρον νεοφανέντα μν, παινέσωμεν πιστο θεον Γεράσιμον· τι ξίως παρ Θεο πείληφεν, αμάτων τν έναον χάριν· ώννυσι τος νοσοντας, δαιμονντας ἰᾶται· δι κα τος τιμσιν ατόν, βρύει άματα.